Γενικές Ειδήσεις Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

20 χρόνια εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής

Το απόγευμα της Δευτέρας 29 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε από το EU Info Point εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας στην οποία αναλύθηκαν τα οφέλη και οι διάφορες προκλήσεις του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, με αφορμή το ότι ο Κανονισμός εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν κατά την εκδήλωση η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Κομισιόν στην Κύπρο Μυρτώ Ζαμπάρτα και εκπρόσωποι του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στην εισαγωγική της ομιλία η κυρία Ζαμπάρτα, ανέφερε πώς ο σχετικός Κανονισμός απέδειξε μέσα στα 20 χρόνια υιοθέτησης του ότι δεν είναι απλώς ένα νομοθετικό κομμάτι αλλά αποτελεί την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ προς τον λαό της Κύπρου και την ειρηνική συνύπαρξη και συμφιλίωση του. Σημείωσε ότι όπως κάθε νομοθεσία, έτσι και ο Κανονισμός αυτός έχει έρθει με προκλήσεις και η εφαρμογή του είναι μια καθημερινή πράξη δέσμευσης για συμφιλίωση. Η κυρία Ζαμπάρτα ανέφερε ότι σταδιακά ο Κανονισμός βοήθησε στην τόνωση ενός βαθμού εμπιστοσύνης στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και στις συναλλαγές ανάμεσα στις δύο κοινότητες εισάγοντας μια κοινή γλώσσα που εστιάζει στους κανόνες, την ποιότητα και τα πρότυπα. Παράλληλα η κυρία Ζαμπάρτα ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού, υπογραμμίζοντας ότι «φυσικά ο Κανονισμός από μόνος του δεν μπορεί να είναι ο καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού». Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα η ΕΕ υποστηρίζει διάφορα έργα για την ενίσχυση της ευημερίας σε όλες τις κοινότητες του νησιού, τόσο με τα Ταμεία Συνοχής όσο και με ειδική υποστήριξη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Διαβεβαίωσε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη της Κύπρου στο ταξίδι της προς την ειρήνη και την ενότητα, προς όφελος ολόκληρου του λαού της.

Ο πρώην Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κύριος Μάνθος Μαυρομμάτης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΕΒΕ, δήλωσε ότι ο Κανονισμός έδωσε την ευκαιρία στις δύο κοινότητες να αναπτύξουν τις εμπορικές τους σχέσεις και έτσι να διαφανεί η αλληλεπίδραση και το κοινό όφελος από την οικονομική δραστηριότητα. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στις διάφορες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Κανονισμός καθώς και στη βοήθεια που παραχώρησε ο Κανονισμός στις δύο κοινότητες σε στιγμές όπου υπήρχαν τεράστια προβλήματα παραθέτοντας ανάλογα παραδείγματα. Όπως τοποθετήθηκε, προτεραιότητα του ΚΕΒΕ είναι να αυξήσει τις ε/κ πωλήσεις προς την τ/κ κοινότητα για να αποδείξει και στην πράξη ότι ο Κανονισμός λειτουργεί για το οικονομικό όφελος και των δύο κοινοτήτων. Ο κύριος Μαυρομμάτης εξέφρασε την ευχή σύντομα ο Κανονισμός να μην είναι αναγκαίος και να έρθει η λύση του Κυπριακού που θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση του εμπορίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα αυξήσει την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ τους. 

Ο κύριος Turgay Deniz από το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο κοινοποίησε ότι η πρωτοβουλία για τον Κανονισμό της πράσινης γραμμής ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή πολιτική, ήταν μια υπόσχεση ειρήνης και ευημερίας μέσω της απλής, αλλά ισχυρής πράξης του εμπορίου. Δήλωσε ότι το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο υποστηρίζει επέκταση των κανόνων που διέπουν τον Κανονισμό για συμπερίληψη όλων των αγαθών που πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ και αναφέρθηκε και σε άλλες προκλήσεις όπως ενίσχυση των υπηρεσιών και άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης.

Με το πέρας των χαιρετισμών διεκπεραιώθηκαν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τον οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό αντίκτυπο του Κανονισμού, τις προοπτικές και τις προκλήσεις για το μέλλον. Μεταξύ των ομιλητών εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρηματικά στελέχη και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Η εκδήλωση περιλάμβανε τουρνουά streetball με ομάδες από την Ε/κ και Τ/κ κοινότητα και ολοκληρώθηκε με δεξίωση.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου εκπροσώπησε ο πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κύριος Γιώργος Μαυρουδής. 

Πηγή: omega 

  
 

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Κεντρικά Γραφεία

Γλάδστωνος 26 Α
Αμμόχωστος

Γραφείο Παραλιμνίου

Λεωφόρος Γεώργιου Γουρουνιά 152
1ος Όροφος , Γραφείο 3
5281 Παραλίμνι

Τηλ.: +357 23829264 | Φαξ: +357 23829267 | Ηλ. Ταχυδρομείο: info@famagustachamber.org.cy

Γραφείο Λεμεσού

Αγίου Ανδρέου 339 2ος Όροφος
Γραφείο 201
ΤΑΧ.ΘΥΡ 53124
3300, Λεμεσός

Τηλ.: +35725370165 | Φαξ: +35725370291 | Ηλ. Ταχυδρομείο: info@famagustachamber.org.cy

Γραφείο Πειραιά

Μέγαρο Ε.Β.Ε.Π. (4ος Όροφος),
Γεωργίου Κασιμάτη (τέως Λουδοβίκου) 1,
Πλατεία Οδησσού, Τ.Κ. 18531, Πειραιάς

Τηλ.: | Φαξ: | Ηλ. Ταχυδρομείο: info@famagustachamber.org.cy

Copyright © 2017 Famagusta Chamber of Commerce - All Rights Reserved | Developed and Hosted by Simplex - Cyprus Web Development, Cyprus Hosting